Kadée Belgium / Belgisch bier van hoge gisting

Het verhaal van Kadée

Kadée is sinds het ontstaan in 2012 uitgegroeid tot een vaste waarde in het aanbod van menig plaatselijk café. Maar hoe is dit premiumbier tot stand gekomen?

Bezoek onze webshop

2012: Van droom tot realisatie

Elke vakman dient zijn stiel aan te leren en zo verging het ook voor Nico Synave en Peter Van Hecke. Puur uit interesse en liefhebberij namen deze twee vrienden deel aan een cursus artisanaal bier brouwen. Na enkele initiaties staken ze een eigen installatie van 35 liter in elkaar waarin talloze proefbrouwsels werden geproduceerd. Al gauw stonden 3 recepten op punt; de drie bieren zoals we deze vandaag kennen onder de naam Kadée.

Voor deze naam hoefden de twee boezemvrienden niet ver te zoeken; om het duo aan te roepen of te benoemen, werd de roepnaam kadee(s) al sneller in de mond genomen dan hun eigen voornamen. Er was dus snel consensus om hun bieren te dopen onder deze naam; niets hield hen nog tegen om er vol voor te gaan. Kadée zag het levenslicht.

Vrienden, familie en kennissen konden proeven van hun creaties en prompt werd het brouwsel een gewild product.

2013: De eerste 1000 liter

Men kon spreken van een organisch gegroeid succes en al gauw oversteeg de vraag ook het aanbod. Om de lokale vraag bij te treden, lieten ze 1000 liter Kadée Blond brouwen volgens eigen recept. De bestelling van 1000 liter was klaar voor consumptie en werd aan de man gebracht. Deze oplage slonk sneller dan voorzien; in amper anderhalve week tijd vlogen meer dan 3000 flesjes de deur uit.

2014: Een brouwerij & bierkaas

Een samenwerking met een professionele partner drong zich op door het succes van de eerste 1000 liter. Brouwerij Dillewyns uit Dendermonde was de juiste partij om hun bieren naar een volgend niveau te tillen.

Naast het professionaliseren van het brouwen, werd ook de commercialisatie rond het bier verder uitgebouwd. Er kwam o.a. een website online, er werd een kaas ontwikkeld die als een gepaste knabbel werd geserveerd bij het drinken van een Kadée en er werd een mobiele KD-Bar geïntroduceerd die op tal van festiviteiten terug te vinden was.

2016: Kadée Bruin & Kadée Tripel

Kadée Blond wordt gezien als een plaatselijke trots en het marktaandeel in de lokale horeca groeide stelstelmatig. Om het assortiment uit te breiden, werd teruggegrepen naar de overige twee originele recepten van Kadée.

Kadée Bruin en Kadée Tripel vervoegden hun blonde tegenhanger en werden met succes gelanceerd in de plaatselijke horeca.

2017: Monsieur Kadée in Mouzaive

Nico Synaeve trok naar het Ardeense Mouzaive om samen met zijn vrouw een Bed & Breakfast uit te baten. Het kleine stadje Mouzaive is gelegen aan de Semois en ligt pal in de trapistendriehoek Rochefort – Chimay – Orval. Zonder de intentie om Kadée op de Ardeense markt te brengen, maakte men snel kennis met Nico’s geesteskindje. Niet veel later kwam de plaatselijke horeca zelf bij Nico aankloppen.

Ook in deze charmante omgeving werd Kadée al snel een begrip en Nico’s geuzennaam werd prompt omgevormd tot een titel: Monsieur Kadée.

2019: Een nieuw hoofdstuk

Een leuke hobby werd door de jaren heen een veeleisende tijdsspons, waardoor de originele uitvinders van het bier zich genoodzaakt voelden om afstand te nemen van hun creatie. Zij vonden met Geert Pico Van Acker – die naast een fervent Kadée-liefhebber ook een gedreven ondernemer is – een gepaste partij om Kadée nieuw leven in te pompen. In samenwerking met MDG Projects wordt een nieuw hoofdstuk geschreven aan het Kadéeverhaal. Ook ‘Monsieur Kadée’ zal zijn onlosmakelijke titel in ere houden, aangezien op het terrein van zijn B&B een heuse Bar à Boire zal worden opgetrokken: de KD-Schuur. De authentieke smaak van Kadée blijft behouden, maar wordt opnieuw aangesterkt met een frisse toets ambitie.